inici > Treball en grup > Tallers > Constel.lacions

Constel.lacions F

"No hi ha res que tingui mes influència en els fills que la vida no viscuda del pare o de la mare" (C.G. Jung)
 1. ¿Que son?.
 2. ¿Que és constel.lar?.
 3. Mètode: tallers en grup, individual i moviments sistèmics.
 4. Fonaments:Vinculació, ordre i jerarquia, equilibri entre donar i rebre.
 5. ¿A qui pot interessar?. Que s´aconssegueix en una constel.lació.
 6. Història i origen.

QUE SON?

Es un mètode terapèutic, familiar, sistèmic i fenomenològic creat pel psicoterapeuta alemany Bert Hellinger. Apareix per primera vegada als anys 80.
Els seus fonaments teòrics son:
 • Teoria sistèmica i familiar (V. Satir)
 • Fenomenologia (Husserl)
 • Psicodrama (J. Moreno Levy)
 • Hipnoterapia ( Milton Erickson).
 • Programació neurolinguistica (PNL).
 • Psicoteràpia gestalt.

QUE ÉS CONSTEL·LAR?

Representar la família d'una persona per així poder mirar, observar i prendre consciència del que passa o ha passat en el seu sistema familiar.

MÈTODE

El treball en constel·lacions familiars es pot realitzar en taller de grup, consulta individual o com a moviments sistèmics.

TALLERS DE GRUP

És la forma més genuïna i potser la més representativa.
En aquests tallers treballen tots els participants i ho poden fer de 3 maneres diferents:
 • Client, pacient: és la persona que "constela", que exposa el seu assumpte que vol tractar o solucionar. La constel·lació es centre en les dinàmiques del seu sistema familiar.
 • Representants: és la persona que es posa al servei del pacient, representant a qualque membre del sistema familiar.
 • Participant: és el grup de persones que queda observant i ajudant a contenir allò que va succeint durant la constel·lació.
 • Com es desenvolupa un taller de constel·lacions familiars?
 • La persona "client" exposa l'assumpte i el constelador s'assegura de concretar la demanda i, que tengui sentit i força pel desenvolupament del treball. És el que anomenam treball a la cadira.
 • Configuració: es col·loquen el representant en el centre de la sala relacionant-los uns amb els altres amb la posició corporal. L´única cosa que fan després els representats es mourer-se i actuar d'acord amb el que senten tant corporal com emocionalment, mentres estan en el seu paper.
 • Facilitador, constelador: acompanya i orienta el desenvolupament de la constel·lació mitjançant frases o nous moviments, cercant una imatge reconciliadora.

CONSULTA INDIVIDUAL

Quan pel motiu que sigui no es pot treballar en grup es pot de forma individual. El mètode aquí és diferent i varia en cada cas. Es poden utilitzar diferents eines com poden ser ninots, fulls de paper, etc.

MOVIMENTS SISTÈMICS

Els moviments sistèmics no cerquen una solució terapèutica sinó que mostren el que està actuant i com, a dins el sistema donant així una altra perspectiva del conflicte o desordre creant una nova visió o consciència.

És una eina molt útil dins l'àmbit educatiu perquè permet veure les relacions professionals a dins els centres educatius, deixant al marge els aspectes familiars i personals.

Fonaments:
Aquest conjunt de lleis naturals, socials i espirituals que regeixen el funcionalment dels nuclis humans és el que Bert Hellinger anomena els ordres de l'amor.
 1. Vinculació. Tothom té dret a la pertinença a un grup; el sistema no accepta espais buits. També pertanyen al grup aquells que van fer "mal" a la seva família. Si s'exclou algú, un altre membre pot agafar el seu lloc i destí.
 2. Ordre i jerarquia.

  -El que arriba abans al sistema familiar, té més jerarquia.
  -És molt important respectar l'ordre en la família.
  -És fonamental saber i reconèixer qui està abans i després, molt especialment entre germans/es i  parelles prèvies.

 3. Equilibri entre donar i rebre.

  -En tot sistema viu existeix una continua compensació entre donar i rebre.
  -Si es dóna i es reb, la relació te més possibilitats.
  -Si un dona més que l'altre es perd l'equilibri i la relació comença a deteriorar-se.
  -La compensació és igual tant per lo "bo" com lo "dolent".

A QUI POT INTERESSAR?

 • En principi a qualsevol persona que vulgui augmentar el coneixement de si mateix i ampliar la mirada a la naturalesa sistèmica de les relacions.
 • A persones que tenen dificultats en les seves relacions familiars, que es poden manifestar en problemes emocionals, mentals o corporals.
 • A qui té problemes de parella, convivència o separacions conflictives, casos d'adopció, abús sexual, avortaments.
 • A persones que pateixin malalties greus, que tinguin qualsevol tipus d'addicció o trastorns d'alimentació (bulímia, anorèxia, obesitat).
 • A tots els professionals que tinguin a veure amb la relació d'ajuda: Psicòlegs, Metges, terapeutes, Assistents socials, Educadors, Mestres, Advocats...

QUE S'ACONSEGUEIX EN UNA CONSTEL·LACIÓ:

 • El pacient pren consciència del seu sistema familiar, les seves dinàmiques, i pot honrar als que vivien abans.
 •  "Ordenar" la seva història.
 • El pacient es sent més lliure de càrregues en el seu destí i existència.
 • El pacient pot incloure al que van ser excloses del seu sistema.

HISTÒRIA I ORIGEN.

El seu creador Bert Hellinger va néixer a Alemanya en 1925. Va estudiar Filosofia, Teologia i Pedagogia més tard es va formar en psicoanàlisi, Dinàmica de grup, i en mètodes d'hipnoterapia i arribar a desenvolupar la seva pròpia teràpia sistèmica i familiar.

El seu treball en constel·lacions familiars constitueix un dels instruments terapèutics més eficaços per reorientar i sanar relacions.

A dia d'avui els seus mètodes son de gran importància en tot el món.

Bert Hellinger observar en la seva carrera les dinàmiques que duen identificacions e implicacions tràgiques d'una generació a la següent: mort prematura d'algun membre, quan algú anterior va ésser exclòs i oblidat, les dinàmiques de seguir la mort, moviment amorosos interromputs cap als pares, desequilibri entre donar i rebre etc.

Aquests fets,  entre d'altres poden tenir efectes en les generacions posteriors de manera totalment inconscient, com també ésser la base d'algunes neurosis.

En el treball en constel·lacions familiars les dinàmiques que generen sofriment surten a llum i, al restablir l'ordre de l'amor apareixen solucions que fan fluir l'amor en el sentit del benestar i alleujant així als membres de la família.

Cerca en la nostra web

Calendari de Tallers

Agost 2021 Setembre 2021
Di Di Di Di Di Di Di
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Propers esdeveniments

Esdeveniments

Centre Es Taller

Codi QR - Centre Es Taller